Актив Сремских Карловаца

Председник
Проф. др Јованка Коларовић
Институт за здрав. заштиту деце и омладине Војводине, Нови Сад

Потпредседник
???????
??????

Секретар
?????
??????


Актив лекара Сремских Карловаца ради у оквиру Подружнице ДЛВ-СЛД Нови Сад.
Иницијатива за формирање Актива покренута је 27. јануара 2007. године, да би 19. марта 2008. године био званично основан.

Осамседестак лекара који су рођењем или радом за Карловце везани чини капитал Актива.
Председништво Актива конституисано је 3. септембра 2008. године у следећем саставу: председник – проф. др Драган Данкуц, потпредседници – проф. др Петар Вулековић и проф. др Смиљана Маринковић, секретар Зорица Суџум и чланови – проф. др Игор Митић, доц. др Бранислава Белић, прим. др Јасна Пешић, др Борислав Стевановић и др Бранка Планчак.

На том састанку проглашени су почасни председници Актива: прим. др Петар Микић, прим. др Лука Коларовић, проф. др Бориша Вуковић, проф. др Мирослава Докмановић, проф. др Миодраг Радуловачки и проф. др Иван Ћирић.

Прво предавање одржао је академик Владета Јеротић септембра 2008. године.

У 2009. Години одржано је четири састанка.

Обележен је Свети Трифун – 14. Фебруара у сали Богословије, 19. јуна проф. др Радоје Чоловић, председник СЛД, одржао је предавање из области хирургије. 6. августа из Чикага стигао је Карловчанин, проф. др Миодраг Радуловачки и поклонио присутнима предавање „О сну“, 17. септембра у Магистрату Актив је био домаћин Председништву ДЛВ-СЛД.

Током 2010. године одржано је 14. јула предавање проф. др Ивана Ћирића из Чикага. Такође су одржана и друга предавања која су ван медицинских тема, али везана за историју и традицију Карловаца.
Предавачи су били чланови Актива: проф. др Петар Вулековић, проф. др Драган Данкуц, проф. др Петар Сланкаменац, проф. др Бранислава Белић, проф. др Игор Митић и мр сц. мед. Владимир Сакач.

2011. године на Скупштини актива изабрано је Председништво у саставу:
Председник: проф. др Бранислава Белић
Потпредседници: проф. др Петар Вулековић и проф. др Смиљана Маринковић
Секретар: проф. др Јованка Коларовић
Чланови: проф. др Драган Данкуц, др Борислав Стевановић и Зорица Суџум.

Током 2011. и 2012. године одржано је четири акредитованих састанака, где су предавачи били: проф. др Смиљана Маринковић, проф. др Бранислава Белић, проф. др Бела Балинт, проф. др Јованка Коларовић и др Димитрије Панфилов.

Председништво Актива бори се за обезбеђење просторија за рад, па се нада да ће се адаптацијом амбуланте Дома здравља Сремски Карловци то остварити.

У плану и програму за ову годину је израда монографије о лекарству и апотекарству у Сремским Карловцима. Такође се ради на идеји да Актив буде стуб базе података лекара у дијаспори.

Председница, проф. др Бранислава Белић, рођена Карловчанка, обратила се на Скупштини Подружнице ДЛВ-СЛД Нови Сад речима: „Поднела сам извештај о раду и предложила шта нам ваља чинити у наредном периоду, у нади да ћемо то и успети и не заборавите да смо ми Сремци јако упорни“.